TR
EN
TFF » TFF Hakkında » Dopingle Mücadele Kurulu
Dopingle Mücadele Kurulu

TFF Dopingle Mücadele Kurulu 1993 yılında Şenes Erzik'in TFF Başkanlığında kurulmuş ve aynı yıl TFF Dopingle Mücadele Talimatı hazırlanmıştır. Talimat, değişen dünya ve FIFA dopingle mücadele kurallarına paralel biçimde 2000 ve 2009 yıllarında gözden geçirilerek tekrar düzenlenmiştir.

1993-1994 yılından itibaren TFF'nin faaliyetleri kapsamında (Türkiye liglerinde, 1.2.3. Amatör liglerde vd.) doping kontrollerini sürdürmektedir. Dopingle Mücadele Kurulu, TFF Dopingle Mücadele Talimatına göre bir başkan, on asil üyeden oluşuyor. .

1993 yılından, Temmuz 2011'de kendi isteğiyle görevden ayrılmasına kadar kurul başkanlığını, ilk kurulduğunda TFF Başkan Vekili olan Prof. Dr. Turgay ATASÜ yürüttü. Ekim 2011'de  bu göreve aynı zamanda TFF Sağlık Kurulu başkanı olan Prof. Dr.Ömer TAŞER atandı.

Kurulda geçmiş dönemlerde Prof. Dr. Atilla HINCAL, Prof. Dr. Kemal BERKMAN, Prof. Dr. Mehmet KURTOĞLU, Prof. Dr. Özdemir KOLUSAYIN, Prof. Dr. Rüştü GÜNER ve Prof. Dr. Yavuz İMAMOĞLU çeşitli dönemlerde görev yaptı.

Kurulun idaresinde 30 Doping Kontrol Görevlisi çalışırken, 3813 nolu yasa ile özerk olan TFF Dopingle Mücadele Kurulu'nun, TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu ile idari bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Dopingle Mücadele Kurulu

DOPİNGLE MÜCADELE KURULU

BAŞKAN

PROF. DR. ÖMER TAŞER

BAŞKAN YRD.

PROF. DR. AHMET ARAMAN

1

DOÇ. DR. BURAK ÖNAL

2

DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN EROĞLU

3

PROF. DR. GÖKHAN METİN

4

DOÇ. DR. İLKER YÜCESİR

5

PROF. DR. SADİ KURDAK

6

UZM. DR. ŞENSU DİNÇER

Dopingle Mücadele Yöntemleri

Dopingle savaşta mücadele yolları aşağıdaki şekilde sınıflandırırılabilir:

1- Eğitim
a) Kongreler, seminerler organize etmek.
b) Sporcuları ve kulüpleri genel hijyen, sağlık ve dopinng konularında bilgilendirme toplatılar yapmak.
c) Kitap ve broşürler bastırmak.
d) Külüplerin doktor, masör, fizyoterepist ve fizik tedavi uzmanlarına doping konusunda yenilikler hakkında bilgi nakletmek.

2- Bütün bunların göz önününe alarak Dopingle mücadele talimatları hazırlamak veya dünyadaki bu tip mücadele talimatlarını izleyerek yenilemek.

3- Caydırıcı olmak amacı ile dünya standartlarına uygun doping kontrolleri yapmak.

4- Doping konusundaki bilimsel, idari gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzeyde izlemek.

UEFA Anti-Doping Eğitim Videosu