TR
EN
TFF » Haberler » Basın Bültenleri » TFF Haberleri
Spor Kulüpleri ve Federasyonlar Çalıştayı başladı 13.01.2020
Spor Kulüpleri ve Federasyonlar Çalıştayı başladı
Geri
İleri

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen, Türk sporunun mevcut sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağı "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı" başladı.

The Green Park Hotel'de 5 gün sürecek çalıştayın bugün yapılan açılış törenine; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, Başkan Vekilleri Mehmet Baykan, Erhan Kamışlı, Yönetim ve İcra Kurulu üyeleri Ali Düşmez, Hamit Altıntop, Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Akıncıoğlu, Alkın Kalkavan, İsmail Erdem, Genel Sekreter Kadir Kardaş, A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil, kulüp ve Federasyon başkanları ile davetliler katıldı.

Spor kulüpleri ve federasyonlarının yapısal sorunları ve gelecek stratejilerinin tartışılacağı çalıştay Cuma günü sona erecek.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu: "Elbette rekabet olacak ama sadece sahada"
 
Çalıştayda Gençlik ve spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TFF Başkanı Nihat Özdemir, Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil ve A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, kulüp başkanları ile beraber basın mensuplarına aile fotoğrafı verip açıklamalarda bulundu.
 
Spor camiasıyla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu; sporun meselelerini, yarına yönelik stratejisini, perspektifini, vizyonunu ortaya koyma açısından önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu, kulüp başkanları, Kulüpler Birliği Vakfı ve spor camiasının bu işe gönül vermiş mensuplarının çalıştaya katıldığını ifade ederek, "5 gün boyunca dertlerimizi, sıkıntılarımızı masaya yatıracağımız gibi bundan sonraki yol haritamızı da belirleme noktasında önemli fikirleri ortaya koyacağız. Hep birlikte geleceğimizi şekillendirecek politikalarımızı tartışacağız" diye konuştu.
 
Meclis'teki yeni spor yasası çalışmalarına ilişkin Bakan Kasapoğlu, "Gazi Meclis'imizin bu konuda çalışmaları var. Onlara her türlü bilgiyi, detayı veriyi sağlama noktasında da çalışmalarımız olacak. Bu konuda da inşallah gerek kulüplerimizle gerek Federasyon'umuzla gerek yöneticilerimiz ve konuların uzmanlarıyla tüm yönleriyle tüm meseleleri tartışacağız, konuşacağız" şeklinde konuştu.
 
Sporun dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, şunları kaydetti: "Elbette rekabet olacak ama rekabet sadece sahada olacak. Sahanın haricinde de ülkemiz adına, milletimiz ve insanlık adına neler ortaya koyabiliriz; sporun birleştirici, kaynaştırıcı, rehabilite eden dönüştüren ruhunu nasıl ortaya daha güçlü bir şekilde çıkarırız, bunun gayreti içerisinde olacağız. Sabah oturumları itibarıyla sunumlarımızı dinledik. Bundan sonra oturumlar olacak. Yarınlara gerek idari anlamdaki sıkıntılarımızı gerekse mali perspektiften sorunları çözme adına hep birlikte ortak akılla çözümlerimizi ve yol haritamızı belirlemiş olacağız."
 
Spor açısından Türkiye'nin önemli bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu bizlere çok önemli bir ilham kaynağı. Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde inşallah yarınların pek çok alandaki sportif başarısını hep birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
TFF Başkanı Nihat Özdemir: "Kulüplerimizin yeni bir yasaya ihtiyacı olduğu ortada"
 
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir de "Çalıştay, ihtiyaçlarımızın neler olduğunu tespit noktasında çok önemli bir tarihe rastladı" dedi. Süper Lig takımlarının yanı sıra 1, 2 ve 3. Lig takımlarının kulüp başkanlarının ve yönetimlerinin çalıştaya katıldığını belirten Özdemir, iki gün futbolu diğer 3 gün de genel olarak sporu tartışacaklarını söyledi.
 
Özdemir, bu sene, spor kulüplerinin mali kriterleri konusunda önemli adımlar attıklarını vurgulayarak, "Bunlarla ilgili çalışmalarımız şu anda sürüyor. Bizim için daha önemlisi olan, spor kulüplerimizin yeni bir yasaya ihtiyacı olduğu apaçık ortada. Burada bunları tartışacağız ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'mize, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen yasayla ilgili önemli dokümanları kendilerine sunmuş olacağız" şeklinde konuştu.
 
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil: "Türk futbolunun ortak bir akla ihtiyacı var"
 
Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil de "Ortak olarak söylendiği gibi şu an Türk futbolunun ortak bir akla ihtiyacı var. Hakikaten çok zamanlı bir şekilde düzenlenen bu toplantıda, Türk futbolunda özellikle artık çözülmesi gereken sorunların samimiyetle, açıklıkla masaya yatırılması gerekiyordu. Bu çalıştay çok doğru bir zamanda yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bu çalışmaların sonunda artık ortak paydada birleşip Türk futbolu için neyin nasıl yapılacağının yeni bir yasayla düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Sepil, "Biz kulüpler olarak bunu tamamen destekliyoruz. Bunun için de hemen hemen tüm kulüp başkanlarımız bu toplantıya katıldılar" ifadesini kullandı. 
 
A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş: "Geleceğimizi ilgilendiren konular da burada konuşulmaya başlandı"
 
A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş ise sorunların ortak olduğunu ifade ederek, "Sadece spor ve futbol için değil Türkiye'nin genel konuları için de birlikteyiz. Çünkü çocuklarımızı, geleceğimizi ilgilendiren konular da burada konuşulmaya başlandı" dedi. Çalıştaydaki konuşmacıların aynı şeyleri paylaştığını, ülke futbolunu, gençlerin ve çocukların daha iyi olabilmesi için neler yapılması gerektiğini konuştuklarını vurgulayan Güneş, şunları kaydetti:
 
"Burada Spor Bakanlığı'mıza, Federasyon'umuza, spor kulüplerine çok iş düşüyor. Özellikle bizlere çok iş düşüyor. Ben bir futbol adamı olarak ülkemizde gelinen noktayı çok önemsiyorum. Artık doğaçlama yaptığımız işleri büyük belli plan, proje içerisinde akıl koyarak, vizyon koyarak yapmak durumundayız. Evet yine aklımda sorular ve sorunlar var ama çözümlerin de olabileceğini düşünüyorum. Dinlediğimizde de onu görüyoruz, çok güzel projeler var tabii sabra ve çalışmaya ihtiyaç var. Umarım ki bu başlangıç sürdürülebilir hale getirilir. O zaman da bu işler çözümlenir."



TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı: UEFA, Türk futboluna çok önem veriyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı'ndan çıkan sonuçların Türk futbolu için sağlıklı bir yol haritası oluşturacağına inancımız tam" dedi.

Çalıştayda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yardımcı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na tüm paydaşları bir araya getirdiği için teşekkür ederek, "Aynı masa etrafında buluşmamızı ve tartışmamızı sağladı. Türk futbolunun daha da güçlenmesi için tüm paydaşların bir araya geldiği çok kıymetli bir ortam. Devletimiz ve TFF olarak bizler, bu önerileri dinlemeye hazır olduğumuzu gösterdik. Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı'ndan çıkan sonuçların Türk futbolu için sağlıklı bir yol haritası oluşturacağına inancımız tam" diye konuştu. 

"Türkiye çok önemli bir futbol ülkesi. UEFA, Türk futboluna çok önem veriyor" diyen Yardımcı, şöyle devam etti: "Türkiye, Rusya ile en fazla nüfusa sahip UEFA ülkesi. Kulüplerimizin bu borç sarmalından kurtulması için UEFA da çok arzulu, istekli. Kulüplerin bu borç sarmalından kurtulması için kriterler uygulamaya başladık. Meyvelerini de almaya başladık. Kulüplerimiz baya disipline olmuş durumda. Transfer, mali açıdan, nakit akışları ve diğer planlamalar açısından baktığımızdan baya bir yol aldığımıza inanıyorum. Daha da iyi olacağız. Çünkü UEFA zaten bu problemi 2004 yılında görmüş. UEFA, kriterlerini kendi şampiyonalarına katılan takımlara 2004 yılından itibaren uygulamaya başladı. Sonuçlarını görüyoruz, Avrupa futbolu çok büyük aşama kaydetmiş durumda. Biz de inşallah ileride bu yapıya kavuşacağız ve Türk futbolunu daha da yukarılara taşıyacağız."

Yardımcı, "Maalesef şu ana kadar Avrupa kupalarında yarışan takımlarımıza TFF olarak fazla karışmadık. Dolayısıyla işin o tarafını UEFA'ya bırakmış olduk. Nasılsa 'UEFA bakıyor' diye biz ülkedeki diğer kulüplerimizin mali yapılarına daha çok konsantre olduk. Bu bir hataydı. Biz bu hatayı düzettik" ifadelerini kullandı. Kulüp başkanlarının sert açıklamalarıyla ilgili soruya Yardımcı, "Bu tartışmaların en kısa zamanda duracağına inanıyorum. Tabii ki yarışmanın içerisindeyiz, zaman zaman duygusallık ön plana çıkabilir. Eskiye baktığımız zaman baya bir yol aldığımızı düşünüyorum" yanıtını verdi.

TFF'den UEFA GROW sunumu

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türkiye'de 2020-2024 yılları arasında 81 ilde, 129 bin 600 öğrencinin futbol oynamasına imkan sağlayacak UEFA GROW projesiyle ilgili sunum yaptı. UEFA'nın futbolu yaygınlaştırma ve her kesimin futbol oynamasını amaçlayan proje, Ankara'da düzenlenen "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Çalıştayı"nda TFF-UEFA Futbol Gelişim Koordinatörü Rüştü Reçber tarafından sunuldu.

Futbolun yaygınlaştırılması ve tüm gençlere spor imkanı tanınması için UEFA tarafından üye ülke federasyonlarına sağladığı bir destek programı olan "UEFA GROW" ile Avrupa futbolunun büyümesine öncülük etme ve destekleme prensibi hedefleniyor. 2015 yılında UEFA tarafından hayata geçirilen, 2024 vizyonu çerçevesinde geleceğin federasyonlarının, stratejik planlamanın konunun merkezinde olduğu "futbol ilgisinin yükseltilmesi", "imajın gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi", "aktif oyuna katılımın artırılması" ve "gelir kaynaklarının yükseltilmesi" başlıklarıyla gelişimlerini sağlayan program, bugüne kadar Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 49 üye ülke federasyonu tarafından yürütülüyor.

Yapılan sunumda projenin asıl hedefleri; katılım sayısını artırmak, düzenli aktiviteler sağlamak, futbol bağını erken yaşlarda güçlü kılmak, öğretmenlere eğitim desteği sağlamak, tabanı genişletmek, sportif başarıyı geliştirmek, donanımlı futbol eğitimcisi sayısını ve performansı artırmak olarak sıralandı.

Önemli verilerin yer aldığı sunumda, Türkiye'de 18 yaş altı kayıtlı sporcu sayısının 537 bin, 18 yaş üstü kayıtlı sporcu sayısının ise 95 bin 856 olduğu belirtildi. 5 bin 207 kulübün bulunduğu Türkiye'de toplam takım sayısı 20 bin 35 olarak dikkati çekerken, Pro-A ve B lisanslı 5 bin 435 antrenörün bulunduğu ifade edildi. Okulların katılımı ile gerçekleşecek projenin Türkiye'de uygulanması için TFF 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Servet Yardımcı başkanlığında bir organizasyon yapısının oluşturulduğu, planlamanın hazırlanıp uygulanmaya başlandığı kaydedildi. UEFA ve TFF iş birliğiyle hayata geçirilen UEFA GROW'un stratejik paydaş ve destekçilerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve sponsorlar olarak belirlendiği anlatıldı.

4 yıl sonunda 81 ilde bulunan 1620 okuldan 129 bin 600 öğrencinin katılımının gerçekleşeceği projeye, 2020 ve 2021'i kapsayan birinci yılında İstanbul, Trabzon ve Rize pilot iller olarak seçilirken, ilk yıl 260 okuldan 20 bin 800 erkek ve 28 okuldan 2 bin 240 kız öğrencinin katılımı hedefleniyor. Bu sayı 2021-2022 döneminde toplam 396 okulda 31 bin 680 öğrenci, 198 yarı zamanlı antrenör, 396 lisanslı öğretmene ulaşacak. Projeye her yıl önemli sayıda antrenör ve öğretmenler de dahil olacak. UEFA GROW sunumunda 4 yıl için bütçe toplamının 116 milyon 501 bin lira olarak planlanıyor.

Spor aracılığıyla daha sağlıklı, akademik açıdan daha başarılı ve spor kültürünü daha fazla edinmiş bireyler yetişmesine katkı sağlamayı hedefleyen UEFA GROW'un gençlere yönelik kazanımları ise teknoloji bağımlılığı, obezite, kalp vb. birçok sağlık risklerinden uzaklaşmak, toplumsal ve sınıfsal ayrımcılığını ortadan kaldırmak, alkol, madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıkların önüne geçmek, sağlıklı, 7'den 70'e sporun içinde aktif kalan nesiller yetiştirmek, sosyal yatırımın geri dönüşü ve ülke ekonomisine katkısı olarak sıralandı.

Çalıştayda ilk gün tamamlandı
 
Çalıştayda Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve Altınordu Kulübü Başkanı Mehmet Seyit Özkan da birer sunum gerçekleştirdi.
 
İlk gün "Türk Futbolunda Gelecek Stratejileri" ve "Türk Futbolunda Finansal Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı toplantılarla tamamlandı.
 
Yarın ise "Türk Futbolunda Sportif Sorunlara Çözüm Önerileri" ve "Türk Futbolunda Marka Yönetimi" başlığıyla yapılacak toplantıların ardından değerlendirme sunumları yapılacak.  

Fotoğraflar: Anadolu Ajansı

Geri
İleri