TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
"Masaj yaptığın oyuncuyu tanıman gerek" 2.07.2008
"Masaj yaptığın oyuncuyu tanıman gerek"
 Uğur Durul-Mehmet Akpençe-Ilia Ginovic: "Masaj yaptığın oyuncuyu tanıman gerek"

Onlar şifalı ellerin sahipleri. Futbolcular antrenman ve maçlardan önce de sonra da onların usta parmaklarına teslim ediliyor. Bazen sakat oyuncuları iyileştirmek, bazen de yorgunlukları almak onların görevi. Yıllarını bu işe vermiş ustalar, mesleğin püf noktalarını anlattı.

Türker Tozar/TamSaha

Milli Takım'da doktorlar, fizyoterapistler ve masörler arasında nasıl bir görev paylaşımı var?

Uğur Durul: Milli Takım'da doktorlar sakatlıkların teşhisini koyar ve tedaviyle ilgili hangi ilacın kullanılacağına karar verir. Konulan teşhisin ardından tedavi sürecinde oyuncuların stretchinglerini gerçekleştirmek fizyoterapistlerin işidir. Masörler ise oyunculara masaj yapmak ve bandajlama işlemlerini gerçekleştirmekle yükümlüdür. Fizyoterapistlerin bulunmadığı bir ortamda tedaviyi yapma işi masörlerin yükümlülüğünde de olabilir.

Ilia Ginovic: Teşhis konulup tedavi uygulandıktan ve akut dönem tamamlandıktan sonra adalenin kendini toparlaması için masörlerin yaptığı çalışmalar devreye girer. Sakatlıkların olmadığı zamanlarda da futbolcuların kaslarını maça hazırlamak bizim işimiz.

İşinizin en zor kısmı ne?

U.D. İşimizin en zor kısmı hiç sinirlenmemek zorunda olmak. Masajı bir enerji alışverişi gibi görmek lâzım. Kötü enerjiyi adaleden uzaklaştırmalı ve sinir sistemini gevşetmelisiniz. Yeri geldiğinde futbolcuyu psikolojik olarak da rahatlatan siz olabiliyorsunuz.

Mehmet Akpençe: İşimizi severek yaptığımız için zorluğunu hissetmiyoruz bile.

I.G: İşimizin hiçbir zor tarafı yok. İşleri zorlaştıran insanların kendileridir. Önemli olan ikili ilişkilerin iyi gitmesi ve takımla uyumumuz. Bunun yanında, işinizi iyi yapmak için masaj yaptığınız oyuncunun adalesini ve karakteristik özelliklerini iyi tanımanız gerekiyor. Adaleye dokunduğunuz zaman sorun var mı yok mu anlıyorsunuz.

Maçtan sonra iş yoğunluğunuzda bir artış oluyor mu?

U.D: Futbolcunun ertesi güne daha rahat başlaması için bir karşılaşmada forma giyen tüm oyuncuların maçı takiben masaja girmesi gerekiyor. Bu konuda hassas davranmaları için onları her fırsatta uyarıyoruz. Özellikle geride bıraktığımız Avrupa Şampiyonası gibi önemli turnuvalarda sporcunun en kısa sürede derlenip toparlanması lâzım. Bu açıdan bakıldığında sağlık ekibinin tamamı hep yoğun çalışıyor diyebiliriz.

M.A: Eğer oyuncu sakatlanmışsa maçtan sonra ++ona buz tedavisi yapmak gerekebilir. Yapılan dinlenme masajı bu yüzden uzun sürer. Maç günlerinde bundan dolayı saat 3-4 gibi yatarız.

Kulüp takımında masörlük yapmakla Milli Takım'da masörlük yapmak arasında ne gibi farklar var?

M.A: Milli takımlarda oyuncuları kamplardan kampa görebiliyorsunuz. Bunlar genellikle 5-15 gün arası değişen sürelerde oluyor. Oysa kulüp takımında tedavisini yaptığınız oyuncularla bir sezon boyuncu ilgileniyorsunuz.

I.G: Yaptığımız işin hiçbir farkı yok. Sadece burada uluslararası bir ortamdayız.

Sağlık ekiplerinin oluşmasının takımlara nasıl bir faydası oldu?

U.D: Takımlarda sağlık ekiplerinin oluşması oyuncular için büyük avantaj oldu. İşlerin daha amatörce yapıldığı dönemde tüm süreçlerde masörler en önemli sorumluydu. Profesyonelleşme ve işbölümü hem takımlar hem de oyuncular için verimli oldu. Böylelikle hata payının en aza indirilmesi sağlandı.

Uğur Durul

19 Şubat 1958'de Ankara'da doğdu. 1981'de TFF Sağlık Kurulu'nun açtığı kurslara katılarak masörlük sertifikası aldı. 1985'te Ümit ve Genç Milli Takımlarla birlikte Galatasaray'da görev yapmaya başladı. 1990'da Galatasaray'dan ayrıldı. Federasyonun özerkliğini kazandığı 1992'ye kadar Ümit ve Genç Milli Takımlardaki görevini sürdürdü. 1992'de A Milli Takım'ın masörlüğüne getirildi ve o zamandan beri görevine devam ediyor. 1990-2000 yılları arasında Galatasaray'ın voleybol ve basketbol takımlarının da masörlüğünü üstlendi. Fırsat buldukça yurtdışında çalışan fizyoterapistlerin rehabilitasyon merkezlerini ziyaret edip yeni yöntemler hakkında bilgi alıyor.

Mehmet Akpençe

24 Temmuz 1953'te İstanbul'da doğdu. 1973'te Fatih Terim'in Adana Demirspor'dan Galatasaray'a transfer olmasıyla birlikte o da Galatasaray'da göreve başladı. 33 sene çalıştığı kulüpten 2006'da ayrıldı. 1996'dan beri A Milli Takım'da masörlük yapıyor. Federasyonun özerkliğinden önce bütün maçlarda görev aldı. Coşkun Özarı ve Mustafa Denizli'nin Teknik Direktör olduğu dönemlerde de A Milli Takım'da çalıştı.

Ilia Ginovic

23 Mayıs 1958'de İstanbul'da doğdu. 1989'da Prof. Dr. Hamdi Turgut Vakfı'na ait Spor Tıp Enstitüsü'nü "Spor Masörü" olarak bitirdi. Çapa Tıp Fakültesi'nin acil servis, ortopedi ve yoğun bakım birimlerinde gönüllü olarak görev yaptı. Bir süre spor salonlarında vücut geliştirme hocası olarak çalıştı. Daha önce Galatasaray Voleybol Takımı, Eyüpspor ve Nişantaşıspor'da görev yaptı. 12 senedir Beşiktaş'ın masörlüğünü yapıyor. A Milli Takım'a Avrupa Şampiyonası süresince yardımcı olmak için geldi.