TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Futbolun yeni nefesi: Bölgesel Amatör Lig 3.01.2011
Futbolun yeni nefesi: Bölgesel Amatör Lig
Geri
İleri

Futbolu seven gözler tüm dikkatiyle profesyonel liglere odaklanırken, TFF'nin hayata yeni geçirdiği Bölgesel Amatör Lig sayesinde ülkenin dört bir yanında deplasmanlı lig heyecanı yaşanmaya başladı. Profesyonel liglerde takımı olmayan 26 ilimiz de BAL sayesinde yeni bir futbol rüzgârıyla buluştu. 143 takımın yer aldığı BAL'da kulüplere getirilen U13, U17 kategorilerinde yerel lige katılma ve bu kategoriler için Gençlik Geliştirme Antrenörü istihdam etme kriterleri de ülke futbolunun kalitesini artırmaya dönük önemli bir adım olarak göze çarpıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, devrim niteliğinde bir kararla Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasına karar verdi. Bu ligin kurulmasının, Türk futbolunda profesyonelleşmek isteyen amatör takımlara yeni heyecan getirmek… Profesyonel takımı olmayan 26 ilde futbol heyecanını yaşatmak… TFF 3. Lig'den düşen takımların doğrudan yerel amatör lige değil, daha nitelikli olan deplasmanlı bir ligde yer almalarını sağlamak… Kulüpleri çağdaş yapılara doğru yöneltmek… Kendi ilinin dışında futbol oynama şansı bulunmayan, bu yüzden vitrine çıkamayan genç yeteneklere rekabetçi bir ortam sunmak… Nitelikli antrenörlerin amatör kulüplerde görev almasını sağlamak ve genç hakemlerin kendilerini geliştirmesine katkı sağlamak gibi pek çok güzel amacı bulunuyor.

TFF Yönetim Kurulu'nun bu tarihi kararı üzerine Amatör İşler Kurulu Başkanı Mehmet Baykan'ın başkanlığında çalışma başlatan Amatör Kurul, 160 takıma lige katılma çağrısı yaptı. Çağrı yapılan takımlar, 2009-2010 sezonunda yerel amatör liglerde illere verilen kontenjan sayısınca dereceye girenler ve aynı sezonda TFF 3. Lig'den düşenlerdi. Bu takımlara lige katılma kriterlerini yerine getirmeleri şartı da koşuldu.

Sonuçta 160 kulüpten kriterleri yerine getiren 143'ü 2010-2011 sezonunda startı verilen Bölgesel Amatör Lig'e (BAL) alındı. Bu kulüplerin 11'i 2009-2010 sezonunda TFF 3. Lig'den düşenler, 132'si ise aynı sezonda yerel liglerinde dereceye girenlerdi.

BAL'da yer alan 143 kulüp, 78 ilimizi temsil ediyor. Kastamonu, Gümüşhane ve Batman illerinin birer takımı kriterleri yerine getiremedikleri için lige katılamadı. Ancak bu 3 ilde de birer profesyonel takım olduğu için 2010-2011 sezonunda Türkiye'nin 81 kentinde deplasmanlı futbol oynanabiliyor.

En çok takım İstanbul'dan

İllerin BAL'da Temsil Edilen Takım Sayısı

İl -Takım Sayısı

1 il 12 Takım

1 İl 5 Takım

5 İl 4 Takım

11 İl 3 Takım

13 İl 2 Takım

47 İl 1 Takım

78 İl 143 Takım

12 takımla temsil edilen ilimiz İstanbul, 5 takımla temsil edilen ilimiz İzmir, 4 takımla temsil edilen illerimiz Ankara, Bursa, Kocaeli, Samsun ve Trabzon. 3 takımla temsil edilen illerimiz Aydın, Denizli, Mersin, Konya, Kütahya, Manisa, Sakarya, Giresun, Tekirdağ, Düzce ve Muğla, 2 takımla temsil edilen illerimiz Afyonkarahisar, Diyarbakır, Edirne, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Ordu, Rize, Uşak, Zonguldak, Yalova, Antalya ve Balıkesir. Diğer 47 ilimiz ise BAL'da 1 takımla temsil ediliyor. Kulüplerimizin yüzde 52'si il merkezi, yüzde 42'si ilçe merkezi, yüzde 6'sı ise belde kulübü.

Kulüplerin İkamet Yerlerine Göre Dağılımı

İkamet Yeri Kulüp Sayısı

Yüzde

İl Merkezi Kulübü 75

% 52

İlçe Merkezi Kulübü 60

% 42

Belde Kulübü 8 % 6

Gençlik geliştirme şartı

BAL'a katılan kulüplerden tesis, futbolcu, teknik adam gibi konularda istenen kriterlerin yanında, bu sezon istenen önemli kriter ise U13 ve U17 kategorilerinde mutlaka yerel lige katılmaları ve bu kategoriler için Gençlik Geliştirme Antrenörü istihdam etmeleri. Bu sezon BAL'a katılan kulüpler zaten kendi illerinin en elit ve en başarılı kulüpleri. Bu kulüpler, hiçbir zorlama olmadan 6 ayrı yaş kategorisinde 2009-2010 sezonunda yerel liglere katıldı. U13 yaş kategorisinde yüzde 59, U17 yaş kategorisinde ise yüzde 73 katılım sağlayarak ülkemiz altyapısına önemli bir destek verdiler. TFF'nin amacı ise BAL'a katılan kulüplerde bu katkıyı daha yukarılara çekerek her yaş kategorisinde katılımları yüzde 90'ların üzerine çıkartmak.

BAL Kulüplerinin 2009-2010 Sezonunda Altyapı Kategorilerine Katılımı


Kategori Takım Sayısı

Yüzde

U19

106 % 74

U17

104 % 73

U16

78 % 55

U15

81 % 57

U14

68 % 48
U13 85  % 59


81 il sürekli temsil edilecek

Bölgesel Amatör Lig'in en önemli özelliklerinden biri, 81 ilin de her sezon temsil edilmesi. İllerin belirlenen kontenjan sayısı her sezon muhafaza edilecek. Böylece ne bazı illerin hak ettiğinden fazla takımı olacak ne de bazı iller ligde yer almak için yıllarca bekleyecek.

2010-2011 sezonunda Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt Bitlis, Burdur, Düzce, Edirne, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kilis, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Uşak ve Zonguldak olmak üzere 26 ilimizin profesyonel liglerde futbol takımı bulunmuyor. Bu 26 ilimiz takımları BAL'da yer alıyor. Ayrıca il merkezinde profesyonel takımı olmayıp bir ilçesinde profesyonel takımı olan Bilecik (Bozüyükspor), Kütahya (Tavşanlıspor) ve Muğla (Fethiyespor) il merkezlerinde de BAL müsabakaları oynanıyor.

Bölgesel Amatör Lig'in en büyük özelliği, yerel liglerle bu lig arasındaki sirkülasyon. Her sezon 81 ilin yerel liginde BAL'a çıkma heyecanı yaşanacak. 81 ilin yerel liginde başarılı olan takımlar, ilin kontenjanı dâhilinde ya doğrudan ya da baraj müsabakaları oynayarak BAL'da yer alma mücadelesi verecek.

En yüksek katılım Marmara'dan

Bölgesel Amatör Lig'e katılan 143 kulübümüzün 7 coğrafi bölgemize göre dağılımında ise Marmara Bölgesi ilk sırada yer alıyor. 35 takımla ilk sırada yer alan Marmara Bölgesi'ni 29 takımla Karadeniz Bölgesi izliyor.

Takımların Bölgelere Göre Dağılımı

Marmara Bölgesi 35

Karadeniz Bölgesi 29

Ege Bölgesi 24

İç Anadolu Bölgesi 19

Akdeniz Bölgesi 12

Doğu Anadolu Bölgesi 15

Güneydoğu Anadolu Bölgesi 9

BAL kulüplerinin niteliği

Ülkemizde kulüpler kuruluş amaçlarına göre farklılıklar gösteriyor. Belediyeler, kamu kuruluşları, özel kuruluşlar ve eğitim kurumları bünyesinde spor kulüpleri kurulurken, il, ilçe, belde, mahalle adları v.b isimlerle kurulan, hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı olmayan gençlik kulüplerimiz de var. 143 kulüp arasında 73 kulüple gençlik kulüpleri ilk sırada bulunuyor. Belediyeler bünyesindeki kulüplerin sayısı ise 52.

Bal Kulüplerinin Niteliklerine Göre Dağılımı

Kulübün Niteliği Kulüp Sayısı

Gençlik Spor Kulübü 73

Belediye Spor Kulübü 52

Özel İdare Spor Kulübü 7

Kamu Kuruluşu Spor Kulübü 5

Özel Kuruluş Spor Kulübü 4

Üniversite Spor Kulübü 1

Sendika Spor Kulübü 1

Belediye Spor Kulüplerinin Dağılımı

Büyükşehir Belediye Spor Kulübü 2

Büyükşehir Belediye Sınırları içindeki İlçe Belediye Spor Kulüpleri 15

İl Belediyesi Spor Kulüpleri 9

İlçe Belediyesi Spor Kulüpleri 21

Belde Belediyesi Spor Kulüpleri 5

52 belediye spor kulübünden 2'si büyükşehir belediyesi bünyesinde. Bu takımlar Erzurum ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Spor Kulüpleri. Adıyaman, Çorum, Elazığ, Ardahan, Kahramanmaraş, Niğde, Uşak, Bayburt ve Kilis gibi 9 i belediye spor kulübünün yanında Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olan Ankara Akyurt, Pursaklar ve Sincan, Bursa Kestel ve Yenişehir, Mersin Akdeniz ve Toroslar, İstanbul Kartal ve Sultanbeyli, İzmir Kemalpaşa Çiğli ve Foça, Kocaeli Körfez ve Derince ile Samsun İlkadım Belediyesi bünyesinde 15 spor kulübü bulunuyor. Bulancak, Sandıklı, Doğubayazıt, Demre, Ayvalık, Edremit, Bucak, Erzin, Anamur, Ödemiş, Sarayönü, Salihli, Elbistan, Ünye, Fatsa, Tekkeköy, Birecik, Sorgun, Altınova, Çiftlikköy, Kaynaşlı gibi 21 ilçe belediye spor kulübünün yanında Çatalhüyük (Konya), Turgutreis (Muğla), Velimeşe (Tekirdağ), Kilimli (Zonguldak) ve Beyköy (Yalova) gibi 5 adet de belde spor kulübü BAL'a katılıyor.

Son yıllarda Valilikler bünyesinde kurulan il özel idare spor kulüplerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Bu kulüplerden BAL'a katılan 7'si ise Bingöl, Çankırı, Diyarbakır Gaziantep, Malatya, Sivas ve Uşak İl Özel İdare Spor Kulüpleri. Kamuya ait spor kulüplerinden Ankara Adliyespor, Eskişehir ve Malatya Demirspor, Kayseri Yolspor gibi kulüpler de mevcut. Bu kulüpler Ulaştırma, Bayındırlık ve Adalet Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarının bünyesinde yer alıyor. Kayseri Şekerspor, Kütahya Şekerspor gibi özel kuruluş spor kulüplerinin yanında Üniversite kulübümüz olan Amasya Üniversitesi Spor Kulübü ve bir sendikaya bağlı olan Çelik-İş Spor Kulübü de BAL'a katılıyor.

BAL'daki eski profesyonel kulüpler

BAL'a katılan kulüplerden İzmirspor, Feriköyspor ve Zonguldakspor geçmişte en üst profesyonel ligde yer alan kulüpler. Geçmişte 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig'de yer alan eski profesyonel kulüpler de BAL'da mücadele ediyor. 143 kulüpten 37'si geçmiş yıllarda profesyonel liglerde mücadele etti. Bunlar arasında Muğlaspor, Düzcespor, Erzincanspor, Tekirdağspor ve Bartınspor gibi il takımları bulunduğu gibi Bafraspor, Çarşambaspor, Sürmenespor, Milasspor, Keşanspor, Erganispor, Kuşadasıspor, Ayvalıkgücü ve Edremitspor gibi önemli ilçe kulüplerimizin yanında Maltepespor, Yeniköyspor, Adana Gençlerbirliği vb. 20 civarında semt ve gençlik kulüpleri de yer alıyor.

2010-11 Sezonu BAL Ligi Takımları
Geri
İleri