TR
EN
TFF » Haberler » Basın Bültenleri » TFF Haberleri
Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin temeli atıldı 9.04.2013
Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesislerinin temeli atıldı
Geri
İleri

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yaptırılan, Milli Takımlarımızın tüm kamp programlarının gerçekleştirileceği, futbolun paydaşlarına her türlü eğitimin verileceği Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin temeli törenle atıldı.

Riva'da gerçekleştirilen törene Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, UEFA 1. Başkan Vekili ve TFF Onursal Başkanı Şenez Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Milli Takımlar Teknik Sorumlusu ve A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TFF Eski Başkanlarından merhum Hasan Doğan'ın eşi Aysel, kızı Zeynep, oğlu Selim ve ağabeyi Hüseyin Doğan, yerel ve mülki idare amirleri ile sporseverler katıldı.

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Takımların bu tesislerle birlikte bambaşka bir vizyona kavuşacağını, buna yürekten inandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 yıl önce TFF Başkanı ile birlikte Sayın Başbakanımızı ziyaret ettiğimizde, duyduğu heyecan gözlerine yansımıştı. Başbakanımız bu heyecanla, bir an önce başlanıp bir an önce bitirilmesi talimatını verdi. Projenin rahmetli Hasan Doğan'ın adını taşıyacağını paylaştığımızda da heyecanı bir kat daha artmıştı ve bir an önce bitmesi için ne gerekiyorsa yapılması tavrını koymuştu. Rahmetli Hasan Doğan'ı yakından tanıyan ve seven biri olarak desteğini esirgemeksizin ortaya koydu. Merhum Hasan Doğan'ı bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Çok kısa süre TFF Başkanlığı yapmış olmasına rağmen bu kadar tesir bırakması, doğru işlerin takipçisi olduğunu gösteriyor. Eşi de burada. Milli Takım'ın başarılarından eşiyle kucaklaşmaları hala aklımızda canlı bir fotoğraftır. Doğru işler yapan insanların öldükten sonra da yad edildiklerinin bir nişanesi olacak ve biz de bir vefayı yerine getirmiş olacağız. Eskiden beri ekilen tohumlar var ve çeyrek yüz yıllık projeksiyonların 1 yıllık nihai gerçekleşmesi var burada. Bu tesisler kısa sürede tamamlanacak. Emek ve pay sahibi olan herkese teşekkür ediyorum."

Türkiye'nin Akdeniz Oyunları'na ve FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlandığını, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ev sahipliği için aday olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, bunların son dönemde yakalanan ekonomik ve siyasi istikrarın açık bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

-TFF Başkanı Yıldırım Demirören-

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ise, göreve geldikleri günden itibaren izledikleri yol haritasının "dünü hatırlamak, günü yaşamak ve yarına imza atmak" felsefesiyle şekillendiğini belirterek, "Türk futbolunun dününde, evet övünebileceğimiz, gururla yâd edeceğimiz başarılar da vardı. Ama kabul etmek lazım, bazen koşulların, bazen konjonktürün, bazen vizyon yetersizliğinin, bazen ihmallerin getirdiği bir dolu eksiklik, sorun, kaos da dünden bugüne futbolumuzla iç içe yaşadı.

Uluslararası platformda istikrarı sağlayarak, kalıcı başarıların gelmemesi ve enerjimizi günlük çekişmelerde tüketmemiz biraz da bu nedenlerden kaynaklandı. Yıllardır, hep alt yapımızın yetersizliğinden yakındık. Her başarısızlığın sonrasında bir türlü çözemediğimiz bu sorunun arkasına sığındık. Ama çözüm noktasında, çok uzun yıllardır maalesef kayda değer adımları da bir türlü atamadık. Çünkü,tıpkı bir futbol maçında olduğu gibi, hep anı yaşadık" dedi.

"Teknik kadroda istikrar, yönetimde istikrar"

Bu eleştirileri yaparken niyetinin asla dünü karalamak ya da birilerini suçlamak olmadığının altını çizen Başkan Demirören, "Niyetim kendi gerçeğimizi hatırlamak. O gerçek aslında hepimizin canını sıkıyor. Daha ileri giderek söyleyeyim, bazen sıkmakla da kalmıyor, canımızı acıtıyor.

Değişik vesilelerle dile getirdim. 75 milyonluk bir ülkeden, kendi alt yapısından yetişerek oluşmuş bir milli takım çıkaramıyorsak, formasını giydiği ülkenin dilini konuşamayan futbolcuları kadroya almak zorunda kalıyorsak ve ülke olarak, 2002'deki tarihi başarının öncesinde 1954 yılı hariç Dünya Kupalarına katılamamışsak, hep birlikte ciddi ciddi düşünmek zorundayız. Ve geleceğe dair eylem planlarını oluşturmak, eğiticilerimizi geliştirmek, alt yapı tesislerini kurmak zorundayız. Hedefimiz; önce Dünya ve Avrupa Kupaları'na katılmada istikrarı sağlamak, sonrasında kupayı kazanmak…

İstikrardan söz etmişken bir konuya daha kısaca değinmek istiyorum. Teknik kadroda istikrar, yönetimde istikrar. Bugün, Alman Milli Takımı'nda bir teknik direktörün ortalama görev süresi 9.5 yıl. Bu rakam, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde 3 yılın üzerinde. Bize gelince; ortalama görev süresi 1.6 yılla, ancak Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın önünde yer alabiliyoruz.

Diğer yandan Futbol Federasyonu olarak, ülke futbolumuz için kaçınılmaz bazı önlemler almak durumundayız. Profesyonel kulüplerimizin alt yapılarına ilişkin zorunluluklar getiren ve aksi halde Süper Lig'e çıkmalarını engelleyen bir düzenlemenin de hazırlık aşamasındayız. Yarına imza atmak için çıktığımız bu yolculuğun, ilham noktaları işte bu anlattıklarım oldu" diye konuştu.

"Tesisler tamamlandığında 14 milyon TL tasarruf sağlanacak"

Eski yönetimlerinin 25 yıl önce araziyi Türkiye Futbol Federasyonu'na kazandırarak başlattıkları çalışmaları, hükümetin de desteği ile temel atma aşamasına taşıdıklarını ifade eden Başkan Demirören şöyle devam etti:"Bu aşama bir sonuç değil bir başlangıç noktası. 14 ay gibi bir sürede, Türk futbolu en kapsamlı, en modern, en işlevsel tesisine kavuşacak. Burası ülkemiz açısından örnek, dünya ülkeleri açısından gıptayla bakılacak bir tesis olacak. Geleceğin milli takımları, burada atılacak tohumlardan filizlenecek. Milli Takımlar, kalıcı ve görkemli başarılarla buluşacağı yarınlara, buradan koşarak gidecek. Yalnız bununla da kalınmayacak, mesela futbolun ekonomik boyutunda yılda 14 milyon TL'yi aşan tasarruf sağlanacak.

İstanbul, dünyanın en güzel birkaç kentinden birisi. Doğal güzellikleri, tarihsel zenginlikleri, öğünerek taşıdığı kültürel mirası, turizm potansiyeli, ekonomisi, ticaretiyle tam da bir gözbebeği. Bu kentin, en önemli değerlerinden birisi de, asırlar boyu ayakta kalan mimari eserleri. Biz o eserlerden birini, futbolumuzu gelecek asırlara taşıyacak görkemdeki bir kompleksi de bu kentin zenginlikleri arasına katmanın heyecanını yaşıyoruz bugün."

"Futbolcularımız Hasan Doğan başkanımızı kılavuz edinecek"

Geleceğin yıldızlarının yetiştirileceği tesislere TFF'nin eski Başkanı Hasan Doğan'ın isminin verildiğini vurgulayan Başkan Demirören, "Hasan Doğan Başkanımız; ahlakı, kişiliği, duruşu ve sadece spora değil ülkesine hizmetleriyle eşsiz ve örnek bir insandı. Buraya gelecek genç sporcularımızın, Hasan Doğan Başkanımızın bu özelliklerinden ilham alması en büyük dileğimiz. Umut ediyorum ki, futbolcularımız yaşamlarının her alanında Hasan Doğan Başkanımızı hatırlayacak ve onu kılavuz edinecek. Bir kez daha bu projede emeği geçen eski yöneticilerimizi saygı, minnet ve teşekkürlerimle yâd ediyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Demirören konuşmasını, projenin hayata geçirilmesinde ilham kaynağı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tesislerin yapım maliyetinin üçte birini, bakanlık bütçesinden karşılayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a teşekkür ederek tamamladı.

-UEFA 1. Başkanvekili Şenes Erzik-

FIFA İcra Kurulu Üyesi, UEFA 1. Başkan Vekili ve TFF Onursal Başkanı Şenez Erzik de, 23 yıl önce dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın'ın bir toplantı gerçekleştirdiğini belirterek, "Tesisleşme ve alt yapı projelerine çare bulunacak bu araziyi gezdirdi. O zaman kaynak sorunlarımız ve kararlarımızı uygulayabileceğimiz koşullar çok yoktu. Tek hedefim vardı; uluslararası kurumsal yapıyı kurup, uluslararası düzeyde bilinirliliği olan Türk futbolu için tesisleşme esastı. O zaman 3 proje vardı; ilki Milli Takımı otel köşelerinden kurtarmak ve Batı'daki gibi tesisler oluşturmak. İkincisi; eğitim merkezleri kurabilmekti ve üçüncüsü ise, merkez binasına kavuşabilmekti. O günkü koşullarda hepsini yapabildik" dedi.

-A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı-

Milli Takımlar Teknik Sorumlusu ve A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, 2004 yılında Genç Milli Takımlarla yolunun Riva Tesisleri'nden geçtiğini anlatarak, "Riva Tesisleri, Milli Takımlara tasarruf getirecek büyük bir atılımdır. Öte yandan, antrenörlerimize özellikle kaleci antrenörlerimize bu atılımla çok önemli hizmetler sağlamış olacağız. Bununla birlikte, sağlık performans bölümü sayesinde futbolcuların fiziksel ve zihinsel performanslarını tespit etme imkanımız olacak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

-Hasan Doğan'ın oğlu Selim Doğan-

Tesislerin ismini aldığı TFF eski Başkanı Merhum Hasan Doğan'ın oğlu Selim Doğan ise, tesislerin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Tesislere, babam Hasan Doğan'ın adının verilmesinden dolayı herkese, babam adına çok teşekkür ediyorum. Bu benim ve ailem için gurur, mutluluk verici olmuştur. Umarım Hasan Doğan'ın isminin verilmesi, onun görüş ve fikirlerinin yeni nesillere aktarılmasına vesile olur" dedi.

Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile Spor Toto Teşkilat Başkanı Kasapoğlu, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'ne maddi kaynak aktarılmasını sağlayan sözleşmeyi imzaladı.

İmzaların sonrasında protokol üyeleri, alkışlar eşliğinde tesislerin temeline ilk harcı döken butona bastı.


Türkiye'nin en büyük spor kompleksi

14 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak Türkiye'nin ve dünyanın sayılı modern tesisleri arasında yer alacak Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri, sadece futbola değil, ülke sporuna değer katacak ve sporcuların modern yaşam alanlarına kavuşmasını da sağlayacak.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun tarihindeki en büyük alt yapı yatırımı olan ve 25 yıllık özlemi giderecek tesisler, çevreye duyarlı, yenilenebilir enerji kabiliyeti,  tasarruf odaklı yapısıyla üst düzey bir standardı içerecek. Riva Projesi, bu ayrıcalığıyla LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Sertifikası'nın en güçlü adayı olacak.

235 bin metrekare arsa üzerine inşa edilecek tesisler, nizami futbol sahaları, tenis kortları, mini golf sahası, mini gölet ve yürüyüş alanları, koşu parkurları, açık otopark ve rekreasyon alanlarından oluşacak.

Tesislerin 17 bin 643 metrekarelik kapalı alanı, 6 kütle üzerinde inşa edilecek; yönetim, konferans, toplantı, konaklama, sağlık kulübü, restoran gibi tüm idari ve sosyal alanları bünyesinde barındıracak.

Milli Takımlar kendi evine kavuşacak

Yıllardır farklı otellerde ve tesislerde kampa girmek zorunda kalan Milli Takımlar, 8 bin metrekareden oluşan 3 katlı konaklama bloğuyla kendi evine kavuşacak. 2'si suit toplam 85 odanın yer alacağı konaklama bloğunda, toplantı odaları, konferans salonları, hobi alanları ve restoranlar bulunacak. Konaklama bloğu sadece sporcuların değil, misafirlerin de ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenecek.

İki katlı Sağlık Kulübü'nün bin 900 metrekarelik zemin katında yüzme ve terapi havuzları ile hamam, sauna, masaj ve tedavi odalarından oluşan sağlık birimleri yer alacak. Üst katta ise 350 metrekarelik fitness salonu bulunacak.

Futbol sahası sayısı 5'e çıkacak

Arazide bulunan futbol sahalarının çim yüzeyleri değişecek, saha sayısı ise 5'e çıkacak. Projeye göre, sahaların destek birimleri, tribünleri, tel örgüleri de yeniden tasarımlanacak.

Ayrıca tesislerin dereye yakın arazisi, ıslah edilerek yürüyüş ve koşu parkurlarının yer alacağı yeşil alan haline dönüştürülecek.

Geri
İleri