TR
EN
Fikstürler
Puan Cetvelleri
Konya'da ilk final 5.05.2014
Konyada ilk final

Bugüne kadar 12 farklı şehrin ev sahipliği yaptığı Türkiye Kupası finali ilk kez Konya'da sahne alacak. İlki 1962-63 sezonunda organize edilen Türkiye Kupası'nın finalleri, uzunca bir süre iki maç üzerinden oynandı. Dolayısıyla finalin yerini, finali çıkan takımlar belirledi. Genellikle finallerin bir ayağında İstanbul takımları bulunduğu için, içinden deniz geçen şehir her daim final gördü denilebilir. Bu arada diğer ayakta da ağırlıklı olarak İzmir takımları yer aldı. Gerçi İstanbul takımlarının bulunmadığı finaller de oynanmadı değil. İzmir-Eskişehir, Eskişehir-Bursa, Ankara-İzmir,  Sakarya-Samsun merkezli, iki ayaklı finaller de izledik. Trabzonspor'un lige ve kupaya ağırlığını koyduğu yıllarda final şehirlerine doğal olarak Trabzon da eklendi. Ancak çift finalli dönemlerde hiçbir zaman Trabzon dışında Ankara'nın doğusuna geçilemedi.

1999-2000 sezonundan itibaren kupanın final statüsünde önemli bir değişikliğe gidildi. Artık finaller tek maç üzerinden oynanacak, dolayısıyla Futbol Federasyonu'nun belirleyeceği tarafsız bir şehir seçilecekti. Fırsat bu fırsat denildi ve statünün yürürlüğe girdiği ilk sezonda "Güneydoğu açılımı" yapıldı. Finalin yeri Diyarbakır olarak belirlendi. O yıl 3 Mayıs 2000 günü Galatasaray ile Antalyaspor arasındaki final maçı Diyarbakır Atatürk Stadı'nda oynandı. Hem de ne final. Galatasaray ile Antalyaspor arasındaki maç, kupa tarihinin en gollü finali olarak geçti kayıtlara. Normal süresi 2-2 biten maç, uzatma dakikalarında atılan 4 golle 5-3 Galatasaray lehine sonuçlanmıştı.

Tarafsız sahadaki bu ilk finalin ardından, üç kez İzmir'de, ikişer kez Bursa, İstanbul, Ankara ve Kayseri'de, birer kez de Antalya ve Şanlıurfa'da düzenlendi kupa finalleri. Kupanın oynandığı 12 farklı şehre bu yıl ise Konya ekleniyor.

39 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Ülkemizin en geniş topraklara sahip şehri Konya, Türklerin Anadolu'ya gelişinden itibaren Başkentlik yapan beş şehirden biri.  Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'nın sınırları içinde dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük de bulunuyor. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Konya'nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi, çift başlı kartal ve etli ekmek sayılabilir.

Kupaya ilk kez ev sahipliği yapacak Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadı ise 1950 yılında hizmete girdi. Konyaspor'un Süper Lig'de yer aldığı dönemlerde pek çok Süper Lig maçına da sahne olan stat, tamamı koltuklu 21 bin 968 seyirci kapasitesine sahip. Oyun alanı 68x105 metre olan statta engelli tribünü ve kapalı devre kamera sistemi de bulunuyor.

Bugünün finalistlerinden Eskişehirspor için Konya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadı farklı bir anlam da taşıyor. Türkiye 2. Ligi'nin 1994-1995 sezonunda yükselme maçının Konya'daki finalinde Aydınspor'u yenen Eskişehirspor, o sezon 1. Lig'e yükselmişti. Kırmızı-siyahlı takım, bugün Konya'daki ikinci finalini Ziraat Türkiye Kupası'nda oynayacak.

52. Ziraat Türkiye Kupası Finali Maç Kitabı'ndan...