TR
EN

Site İçi Arama
Detaylı Arama
TFF » Haberler » Hakemler » Hakemler Detay Sayfası
Uluslararası alanda Türk hakemliğinin yeri konuşuldu 6.01.2011
Uluslararası alanda Türk hakemliğinin yeri konuşuldu
TSYD seminerinde "Uluslararası Futbol Hakemliği Alanında Türkiyenin Yeri" başlıklı oturumda konuşan MHK Başkanı Oğuz Sarvan, 2008'den bu yana Türk hakemliğine bir sistem getirildiğini ve UEFA Hakem Konvansiyonu üyeliğinin Türk hakemliği için dönüm noktası olduğunu söyledi.
 
Atilla Türker'in moderatörlüğünü yaptığı oturuma Başkan Sarvan'ın yanısıra UEFA Hakem Komitesi üyesi Jaap Uilenberg ile FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır ve Bülent Yıldırım katıldı.
 
Avrupa'da Türk hakemliğinin eskiye oranla büyük bir dönüşüm yaşadığını belirten Jaap Uilenberg, "Başarı için en önemlisi tutarlılık. Daha önceleri Türkiye'de hakem komiteleri 1-1.5 yılda bir değişiyordu. Ancak şimdi aynı kadrolar uzun süre görev yapabiliyor. UEFA Hakem Komitesi de bu tutarlılığı övüyor" dedi. Uilenberg, Türk oyuncuların Avrupa'daki maçlarla Süper Lig'deki maçlarda hakemlere gösterilen davranışların çok farklı olmasını anlamasının mümkün olmadığını söyledi.
 
"2010 tüm FIFA hakemleri için çok iyi geçti"
 
UEFA'nın Eylül 2010'da başlattığı yetenekli hakemlere yönelik CORE programını ilk uygulayan ülkenin Türkiye olmasından gurur duyduklarını belirten Uilenberg "2010 yılı tüm FIFA hakemleri için çok önemli bir yıl oldu. 6 hakem UEFA'da kategori atladı. Cüneyt Çakır da 2010'de hem UEFA'da yarı final yönetti hem de ilk kez Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşadı. Umarım 2011 daha da iyi olacak" diye konuştu.
 
Avrupa'da maç yönetme sayısı yüzde 220 arttı
 
MHK Başkanı Oğuz Sarvan, 2008'de Türk hakemlerinin Avrupa'da 32 maç yönetirken, 2010'da bu sayının yüzde 220 artışla 68 olduğunu vurgularken Türkiye'nin UEFA 2.kategoride en çok hakeme sahip ülke olduğunun da altını çizdi. Başkan Sarvan profesyonel hakemlikle ilgli son aşamaya gelindiğini ve sözleşme taslağının TFF Hukuk Müşavirliği tarafından hazırlandığını söyledi.

Hakemlikte ''standardın yakalanması'' konusunun uzun soluklu bir eğitimin işi olduğunu kaydeden Sarvan, bu konuda da MHK'nin önemli çalışmalara imza attığını dile getirerek, ''Önceden MHK başkanı, seminerlerde çıkar eğitimi verir, antrenmanı yaptırır, hakemlerle de o konuşurdu. Şimdi her iş için bir uzman var. Bir süre sonra daha standart hale gelecek diye düşünüyorum, ancak bunun için sabır gerekiyor'' dedi.
 
"Bireysel çaba da çok önemli"
 
Eğitimler kadar hakemin kişisel çabasınn da önemli olduğunu belirten Cüneyt Çakır, "Bir hakem ulusal ve uluslararası alanda başarılı olmak istiyorsa bireysel olarak da çok çalışmalı. Bölgesel gözlemcilerle, başka hakemlerle maç analiz konularında sürekli iyileştirme çalışmaları yapmalı" dedi. Bülent Yıldırım ise bir hakem tüm enerjisini maç planlamasına harcamalı ancak itiraz eden futbolcu sayısı çok oldukça biz de maçtan önceki çalışmamızın bir kısımını oyuncu analizine ayırmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.