TR
EN
Fildişi Sahili - Afrika futbolunun yükselen değeri 9.02.2009



Milli futbolcularıyla Avrupa'nın gözde pazarlarından olan Fildişi Sahili, ilk Dünya Kupası deneyimini Almanya 2006'da yaşadıktan sonra, Milli Takım performansıyla da ön plana çıkan bir ekip oldu ve en parlak dönemini de 2005-2006 yılları arasında geçirdi. Hatta FIFA sıralamasında 18'nciliğe kadar çıktı.

Lakabı "Filler" olan Fildişi Sahili'nin Dünya Kupası'na katılmayı başarmadan önceki en büyük başarısı 1992 yılında Gana'yı penaltı atışları sonrasında yenerek Afrika Uluslar Kupası'nı kazanmasıydı.

2006 Dünya Kupası'nda Arjantin, Hollanda ve Sırbistan-Karadağ'la aynı grupta yer alan Fildişi Sahili, ilk grup maçında Arjantin'e 2-1 mağlup oldu. Afrika temsilcisi, grubun ikinci maçında Hollanda'ya da aynı skorla mağlup olunca, grubun Sırbistan Karadağ ile oynanan son maçı formaliteye dönüştü. Bu maçta 2-0 mağlup duruma düşmesine rağmen, Fakat Dindane'nin birisi penaltıdan iki golü ve Kalou'nun son dakikalardaki penaltısı ile Fildişi Sahili muhteşem bir geri dönüş yapıp Dünya Kupaları Tarihi'ndeki ilk galibiyetine ulaştı.

En golcü oyuncu Drogba

Fildişi Sahili'nin en çok milli olan oyuncusu 75 kez bu formayı giyen, ve kariyerini İngiliz ekibi Tottenham Hotspur'da sürdüren Didier Zokora. Milli takımın en golcü ismi ise Fildişi Sahili için 33 gol kaydeden Chelsea'li ünlü forvet Didier Drogba.

Fildişi Sahili Milli Takımı'nın en büyük bir özelliği tüm futbolcularının ülke dışında forma giyiyor olmaları. Bu futbolcular arasında en tanınmışı, ilk profesyonel sözleşmesini imzaladığında 21 yaşında olan Didier Drogba. Guingamp formasıyla 2002-2003 sezonunda attığı 17 gol onu Marsilya'ya ve Fildişi Sahili Milli Takımı'na yükseltti.  Başarılı performansını burada da sürdüren Drogba, 2005'te 24 milyon pounda Chelsea'ye transfer oldu ve O sezon Chelsea'nin şampiyonluğunda büyük rol oynadı. Milli Takımı'nı da Dünya Kupası'na taşıdı ve finallerde takımı adına ilk golü kaydetti. O sezon Afrika'da Yılın Futbolcusu seçilen Drogba, 2006-07 sezonunda da İngiltere Premier Ligi'nin gol kralı oldu.

Fildişi Sahili de tıpkı A Milli Futbol Takımımız gibi Güney Afrika'da düzenlenecek 2010 Dünya Kupası'na yükselme mücadelesi veriyor. Malavi, Burkina Faso ve Gine ile birlikte E Grubu'nda yer alan Fildişi Sahili, ilk maçını 29 Mart'ta Abidjan'da Malavi ile oynayacak. Bu grubu lider bitiren takım, Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanacak.



Ligi 14 Takımlı

Fildişi Sahili iyi futbolcularını pazarlayan bir lige sahip olduğu için ülkede yerel futbol çok da ön plana çıkamıyor. 14 takımdan oluşan ve 1956'dan bu yana oynanan Ulusal Lig, Şubat ve Kasım ayları arasında yapılan maçlara sahne oluyor. Ligin en güçlü takımı olan Africa Sports National aynı zamanda son iki sezonun da şampiyonu.

Halilhodziç Çalıştırıyor

Fildişi Sahili'ni bize oldukça tanıdık bir isim, üç sezon önce Trabzonspor'da görev yapan Vahid Halilhodzic çalıştırıyor. Futbol hayatı süresince FK Velez Mostar, Nantes ve Paris St. Germain formaları giyen 1952 doğumlu Boşnak teknik adam, teknik direktörlüğe kariyerine futbola adım attığı Mostar kulübünde 1990 yılında başladı. Daha sonra AS Beauvais, Raja Casablanca, Lille, Rennes ve Paris St. Germain'i çalıştıran Halilodzic, Trabzonspor'daki sezonunun ardından Al Ittihad'ı çalıştırdı. 11 Mayıs 2008'den beri de Fildişi Sahili'nin başında. Sert mizacı ve pek gülmeyen yüzüyle medyada çok yer almayı sevmeyen Halilhodzic, futbolculuk kariyerinde 15 kez Yugoslavya forması giydi ve 8 gole imza attı. Futbolculuk döneminde, 1981'de Mostar'la Yugoslavya Kupası'nı, 1983'te Nantes ile Fransa Şampiyonluğu'nu kazandı. Nantes'ta oynuyorken 1983 ve 1985 yıllarında Fransa'da gol kralı oldu. Teknik direktörlük dönemindeki ilk başarısına Raja Casablanca'yı Afrika Şampiyon Kulüpler Kupası'nda şampiyon yaparak ulaştı. Halilhodzic, ekibini 1997 ve 1998 yıllarında da Fas Ligi Şampiyonluğu'na taşıdı. Son olarak da Paris Saint-Germain'le birlikte 2004 yılında Fransa Kupası'nı kazandı.

Kakao Diyarı


Fildişi Sahili Cumhuriyeti ya da kısaca Fildişi Sahili, Batı Afrika'da yer alan bağımsız bir ülkedir. Liberya, Gine, Mali, Burkina Faso ve Gana ile komşu olan ülkenin nüfusu 20 milyon 179 bin 602 kişi, yüzölçümü 322 bin 460 kilometrekaredir.

Bölgenin en gelişmiş ülkesi olarak bilinen Fildişi Sahili, kakao üretiminde dünya lideridir.
Kahve, kakao çekirdeği ve palmiye yağı üretiminde dünyanın önde gelen üretici ve ihracatçı ülkesidir. Ekonomisi bu nedenle bu ürünlerin dünya piyasasındaki iniş çıkışlarına ve hava koşullarına göre dalgalanma gösterir. Yerel hükümet ekonomiyi çeşitlendirmek için bir takım atılımlarda bulunsa da ülke nüfusunun yüzde 68'i bu sektörde çalışmakta ve tarım en önemli etkinlik olarak kalmaktadır. Diğer önemli ürünleri kauçuk, petrol, ton balığı ve ananastır. Batı Afrika ekonomisine etkisinden ötürü başta Fransa ve son yıllarda da Amerika Birleşik Devletleri bu ülkenin politik problemlerini yakından izlemektedir.

Fildişi Sahili 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkeye bağımsızlığını kazandıran Felix Houphouet-Boigny, 1983 yılında, doğum yeri olan Yamoussoukro'yu başkent ilân etmiş ve buraya dünyanın en büyük bazilikasını inşa ettirmiştir. Bu bazilika Vatikan'dakinden yedi kat daha büyüktür.



Fildişi Sahili'nin resmi dili Fransızcadır. Bunun yanı sıra konuşulan 60 yerel lehçeden en yaygını Dioula lehçesidir.

Ülke nüfusunun yüzde 38.6'sını Müslümanlar, yüzde 32.8'ini Hıristiyanlar ve geri kalanını da yerel dinlere inananlar oluşturur. Ayrıca, ülkede çalışan yabancı uyruklu işçilerin yüzde 70'i Müslüman ve yüzde 20'si de Hıristiyan'dır.

Fildişi Sahili'nin yönetim biçimi cumhuriyettir. 7 Ağustos 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını ilân ettikten sonra ülkede çok partili başkanlık sistemi başlamıştır. 26 Ekim 2000'den bu yana cumhurbaşkanlığı Laurent Gbagbo ve 4 Nisan 2007'den beri başbakanlık görevini Guillaume Soro sürdürmektedir.

Vatandaşların Demokrat Birlik Partisi (UDCY), Fildişi Sahili Demokrat Partisi-Afrika Demokratlar Topluluğu (PDCI-RDA), Fildişi Sahili Halk Cephesi (FPI), Cumhuriyetçiler Topluluğu (RDR) ve Fildişi Sahili'nde Demokrasi ve Barış Topluluğu (UDPCI) ülkede siyasi faaliyet gösteren partiler arasında yer alır.

1983'ten beri başkenti Yamoussoukro olmasına rağmen, Abidjan kenti ülkenin ticari ve idari merkezi olmaya devam etmektedir.

Fildişi Sahili Anayasası 23 Temmuz 2000 tarihinde yapılan referandumda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmiştir.