TR
EN
TFF » Haberler » Basın Bültenleri » TFF Haberleri
Anayasa Mahkemesi'nden gerekçeli karar 20.11.2007
Anayasa Mahkemesinden gerekçeli karar

Anayasa Mahkemesi'nin, Futbol Federasyonu Başkanlığı için ''yüksekokul mezunu olma'' şartını arayan yasa hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

CHP'nin 5340 Sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davanın iptal gerekçesinde, 5340 sayılı Kanunun 18. maddesiyle 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 1. maddesi değiştirilerek futbol federasyonu başkan ve üyelerinin seçilme şartları arasına ''Yüksekokul mezunu olmak'' şartının eklendiği belirtildi.

Türkiye Futbol Federasyonu dışında kalan, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren bütün spor federasyonları ile diğer özerk federasyonlarda seçilme şartları arasında ''Yüksekokul mezunu olmak'' şartının yer almadığına işaret edilen gerekçede, ''Bu durumda, bu düzenlemenin yapılmasındaki gerçek amacın; yüksek okul mezunu olmayan ancak daha önce bu görevi üstlenmiş kişilerin futbol federasyonu başkanlığına yeniden seçilmelerinin engellenmesi olduğu açıktır'' denildi.

Gerekçede, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren bütün spor federasyonları ile diğer özerk federasyonlarda seçilme şartları arasında ''Yüksekokul mezunu olmak'' şartı yer almazken, sadece Türkiye Futbol Federasyonu için böyle bir şart getirilmiş olmasında hiçbir haklı neden bulunmadığı ve düzenlemede kamu yararı olmadığı kaydedildi.

ULUSLARARASI ÖRNEKLER

Bu nedenle, hukuk devleti ve dolaylı olarak da Anayasa'da ifade edilen ''yasa önünde eşitlik ilkelerine aykırı davranıldığı'' ifade edilen gerekçede, Anayasanın ''temel haklar ve ödevler'' başlıklı maddesinde ''devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder ve başarılı sporcuyu korur'' hükmüne yer verildiği belirtildi. Gerekçede, ''Bu nedenle birçok ülkenin spor politikasında olduğu gibi dünya futbol tarihinin unutulmayan isimleri Michel Platini ve Franz Beckenbauer lise mezunu olup, UEFA'da asbaşkanlık yapmaktadırlar'' denildi.

Gerekçede, Türkiye'nin spor politikasında da sporun topluma yaygınlaştırılmasının ilk sırayı teşkil etmesi gereken Anayasal bir zorunluluk olduğu belirtilereke, futbol sporunun içinde olan daha bilgili, daha birikimli, daha deneyimli kişilerin bu spora hizmetin dışında tutulmasının, sporun kitlelere yayılmasının teşvik edilmesi ilkesiyle bağdaştırılamayacağına yer verildi.

''İŞİN GEREĞİYLE İLGİSİ OLMAYAN...''

Gerekçede, şöyle denildi: ''Kaldı ki, belli bir alanda yüksek öğrenim görmüş olması, kişinin federasyon faaliyetlerini yüksek öğrenim görmemiş kişilerden daha iyi yürüteceğinin ölçüsü de olamaz. Çünkü yükseköğrenim, kişiyi belli bir alanda, (örneğin, kimya, sanat tarihi, filoloji, tıp, hukuk, maliye gibi) yüksek öğrenim düzeyinde bilgi ve beceri ile donatır. Ancak, örneğin kimya alanında yükseköğrenim düzeyinde bilgi edinmiş olması, kişinin iyi bir spor yöneticisi olmak için gerekli bilgi ve becerileri de kazandığı anlamına gelmez.

Böyle bir koşul belki 'spor alanında yükseköğrenim görmüş olmak' bağlamında düşünülebilir; fakat böyle bir sınırlamaya gidilmeden, her alanı içerebilecek şekilde, yükseköğrenim görmüş olmanın seçilmenin koşulu haline getirilmesi, işin gereği ile ilgisi olmayan bir niteliğin ölçüt konumuna sokulmasına yol açmaktadır. Böyle bir koşul getirilmesinin, Anayasa'nın 59. maddesinde ifade edilen spor hakkının Anayasa'nın 13. maddesinde belirtilen ilkelere aykırı bir biçimde ölçüsüzce sınırlandırılması anlamını taşıyacağı; sporun kitlelere yayılmasını önlemek ve başarılı sporcunun yöneticiliğini sırf yükseköğrenim görmediği için engellemek yoluyla, devletin Anayasa'nın 59. maddesinde kendisine verilen görevleri de yeterince yerine getirilmesine imkan bırakmayacağı ortadadır.''

Kaynak: Anadolu Ajansı