TR
EN
TFF » Haberler » Basın Bültenleri » TFF Haberleri
TFF'den dünyada bir ilk ! 22.06.2007
TFFden dünyada bir ilk !

Futbolda yüksek ısıya bağlı ani ölümlerin önüne geçilmesi amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu'nun Çukurova ve Ankara Üniversiteleriyle birlikte yürüttüğü deneysel araştırma bugün Adana'da yapıldı. Deneysel maç  Çukurova ve Ankara Üniversiteleri futbol takımları arasında Muharrem Gülergin Stadı'nda hava sıcaklığının 37 dereceye ulaştığı saatlerde yapıldı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Ankara Üniversitesi (AÜ) futbol takımlarının katıldığı deneysel maç öncesi, oyuncuların vücutlarına, sahada ne kadar mesafe katettiklerini ölçecek GSP cihazı, vücut sıcaklıklarını ile kalp hızlarını ölçecek çip ve terleme miktarlarını ölçecek bez takıldı. Ayrıca, hassas tartıyla tartılan futbolculardan idrar ve kan örnekleri de alındı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sanlı Sadi Kurdak, yaptığı açıklamada, maç boyunca ölçüm cihazlarıyla futbolcuların sağlık durumlarının ve verilerinin anlık olarak ölçüldüğünü söyledi.

Maçın ardından ise futbolcuların tekrar kan tahlilleri yapılarak, tartılacaklarını ve yorgunluk miktarları ile kaybettikleri su miktarının anlaşılacağını bildiren Kurdak, testlerin ve kullanılan ölçüm cihazlarının UEFA ve FIFA standartlarına uygun olduğunu belirtti.

Daha sonra, iki takım arasındaki maç, 37 derece sıcaklıkta ve UEFA uzmanı Dr. Mogens Kreutzfeld ile FIFA uzmanı Prof. Dr. Ron Maughan'ın gözetiminde gerçekleştirildi.

"Veriler FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse futbolcu sağlığı için yeni kararlar verilecek"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, Adana'da bugün gerçekleştirilecek ''sıcak havanın futbolcu üzerindeki etkisi araştırması'' sonucunda elde edilecek bilimsel verilerin, FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse futbolcu sağlığı için yeni kararlar verileceğini bildirdi.

Binnet, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Yerleşkesindeki Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayında düzenlenen basın toplantısında, geçen sezon başında Elazığsporlu Gökmen Yıldıran'ın antrenman sırasında hayatını kaybedişi ve Vestel Manisasporlu Meduna'nın da Galatasaray maçında fenalaşıp futbol yaşamının bitmesinin ardından, sıcak havanın futbolcu üzerine etkisi konusundaki araştırmalara başladıklarını kaydetti.

Bilimsel temellere oturtulan araştırma kapsamında futbolcuların tüm bilimsel verilerinin ölçüldüğü deneysel maçların ilkinin, nisan ayında Adana'da ÇÜ ile Ankara Üniversitesi (AÜ) takımları arasında yapıldığını hatırlatan Binnet, şöyle devam etti:  ''İlk maçın ardından, projeyi UEFA ve FIFA düzeyinde anlattık. Zaten ekstrem şartlarda oynanan futbol konusunda tartışmalar vardı. Bunun en son örneği, FIFA'nın 2 bin 500 rakım üzerinde oynanan maçları yasaklanması oldu. Çok sıcak ve soğuk havalarda oynanan maçlar da gündemdeydi. Sıcak hava açısından ülkemiz en iyi örnekleme alanı arasında bulunuyor. UEFA projeyi ilgiyle karşıladı, sonra FIFA da konuyla ilgilendi. Suudi Arabistan'da yapılması planlanan benzeri bir araştırma da iptal edilerek, bizim araştırmamızın desteklenmesine karar verildi.

Araştırma maçlarının ikincisini bugün, üçüncüsünü de temmuz ya da ağustos ayında daha sıcak havada gerçekleştireceğiz. Maç öncesi, maç sırası ve sonrasında futbolcuların tüm bilimsel verileri ölçülecek. Ayrıca, Amerikan futbolunda sporcuların maç sırasındaki vücut ısılarının ölçümünü sağlayan bir çip de ilk kez bir futbol maçında kullanılacak. Elde edilecek bilimsel veriler FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse yeni kararlar verilecek.''

UEFA uzmanı Dr. Mogens Kreutzfeld ise çalışmayı başından itibaren desteklediklerini ve Şampiyonlar Ligi'nde, UEFA maçlarında görev alan doping kontrol uzmanlarının da ilgilendiğini kaydederek, şöyle devam etti:
''Futbolcuların sağlığını korumak bizim için önemli bir konu. Bilimsel gözlem ve verilerden, sıcak havada futbol oynamanın tehlike yarattığını biliyoruz. Bu nedenle, yürütülen projeyi ilgiyle karşıladık. Konuyla ilgili olarak aramızda, dünyanın en önemli beslenme ve su kaybı uzmanlarından Prof. Dr. Ron Maughan ve ekibi var. Araştırma sonucunda, bilim adamları, kulüpler ve futbolcular için önemli veriler ortaya çıkacak.''

Toplantıya, ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Doran ve AÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülfem Ersöz de katıldı.



Kaynak: Anadolu Ajansı