TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
TFF » Haberler » Diğer Haberler » Haberler
Futbol Genel Kurulu toplandı 17.01.2008

İstanbul Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı ''İhtiyati Tedbir'' kurulunun kararı doğrultusunda yapılan Futbol Federasyonu Genel Kurulu Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Genel Kurul'da 14-15 şubat 2008 tarihinde seçime gidilmesi kararı alındı.

Genel kurulda, toplam 263 delegenin 225'i hazirun cetvelini imzalayarak salonda hazır bulundu. Genel kurul başlamadan geçici divana 200 imzayla verilen önerge sonrasında Galatasaray Kulübü delegesi Mehmet Helvacı oy çokluğuyla divan başkanı seçildi. Helvacı'nın yardımcılıklarını Beşiktaş kulübü delegesi Fikret Orman, Fenerbahçe Kulübü delegesi Şekip Mosturoğlu ve Trabzonspor Kulübü delegesi Zeyyat Kafkas getirildi.

Gözlemci olarak Türkiye'ye gelen FIFA Başkanı Joseph Blatter'in danışmanı Jerome Champain, FIFA Hukuk Kurulu Üyesi Marcel Benz ve UEFA Genel Sekreteri David Taylor, genel kurul öncesinde UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve ''ihtiyati tedbir'' kurulunda yer alan Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan ile toplantı yaptı.

FIFA Onursal Asbaşkanı David Will: "TFF'nin bağımsız statüsünün olmaması kabul edilemez!"

FIFA Onursal Asbaşkanı David Will, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, TFF için bağımsız statü hazırlamak üzere bir çalışma grubu oluşturulmasını, bu grubun hazırlıklarını 30 Nisan'a kadar tamamlamasını ve statüyü mayıs ayının ilk haftasında yapılacak TFF Genel Kurulu'na sunmasını önerdi.

Will, genel kurul gündeminin 7. maddesi olan, Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nun seçimlerinin yenilenmesi ve oylama şeklinin belirlenmesi ile ilgili maddenin gündemden çıkarılmasını teklif etti. Bu maddenin gündemde kalması halinde, daha sonra söz alarak bu konudaki fikirlerini açıklayacağını belirtti.

TFF'nin sadece Avrupa'nın değil, dünyanın en büyük federasyonlarından biri olduğunu vurgulayarak, ''Eğer ki TFF sorunlar yaşıyorsa, bu hem FIFA hem de UEFA için rahatsızlık yaratır. Biz de bu sorunları çözmek için buradayız. 2005 yılının başından beri üyemiz olan federasyonların statülerini, FIFA statüsüne uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışma başladığında fark ettik ki, TFF'nin bağımsız statüsü yok, kanunla işleyişi düzenlenmiş. Üzülerek söylüyorum ki bu durum artık kabul edilemez'' dedi.

Bir çalışma grubunun oluşturulmasını FIFA ve UEFA adına önerdiklerini vurgulayan Will, şöyle devam etti:
''Bu çalışma grubu, bugünden itibaren bağımsız bir statü hazırlamak için çalışmalarına başlamalıdır. Çalışma grubunun içinde TFF'den 5, UEFA ve FIFA'dan da 1 veya 2 kişinin temsilcisi bulunmalı. Biz, hiçbir şekilde hükümetin karşısında değiliz, birlikte çalışmak isteriz. Bu çıkan yasanın tamamen iptalini istemiyoruz. Bu kanun, bu haliyle TFF'ye destek sağlamaya devam edecek, hem de statünün bağımsızlığına imkan sağlayacak. Bu şablon statülerimizin, Türkiye'nin spesifik şartlarına uygun olması gerekmektedir. Yeni statü kabul edilene kadar, mevcut yasa ile çalışmaya devam edilmelidir. Yeter ki bu yasalar FIFA ve UEFA'ya uygun olsun.''

Bakan Başesgioğlu: "Futbolun anayasasını değiştirme yetkisi genel kuruldadır"

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, genel kurulun iradesiyle TFF'de bir güven tazelenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. ''Genel kurula, TFF üzerindeki denetim ve gözetim yetkisini devretmiş, TFF'nu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisinden vazgeçmiş bir arkadaşınız olarak geldim'' diyerek sözlerine başlayan Bakan Başesgioğlu, ''Futbolun anayasasını değiştirme yetkisi genel kuruldadır. Genel kurulu ben, futbolun parlamentosu olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Türk futbolunu dünyadaki en saygın yerine kavuşturmak için, futbolun saygınlığını en üst seviyede tutmak zorunda olduklarını dile getiren Bakan Başesgioğlu, şöyle devam etti: ''Burada asas gaye, futbolun özerkliği konusunda ve uyumlu çalışması konusunda parlamentonun ve siyasilerin hiçbir endişesinin olmayışıdır. Bu uyumlu çalışmanın yapılabilmesi için de genel kurulun toplanarak, statünün FIFA ve UEFA kriterlerine uydurulması gerekmektedir.

Bundan sonra genel kurulun iradesine başvurarak bir güven tazelemesi yapılması gerekmektedir. Bu asla ve asla bir seçim dayatması değildir. Biz yetkilerimizden vazgeçtik, futbolun geleceğine siz karar verin diye. Bir çerçeve kanun olmak kaydıyla, futbol yönetiminin bir ana statüsünün de yer almasını tasvip ediyorum. Ancak bunun parlamentoda tartışılması gerekiyor. Ben bu konuda, sonuna kadar burada alınan kararların savunucusu olacağım. Keşke burada futbolun sorunlarını konuşabilseydik. Keşke hepimiz enerjimizi Türk futbolunun daha iyi yerlere gelebilmesi için kanalize etseydik. Ancak, bazı şeyler istek ve irademizin dışında gelişti. Buna da yapacak birşeyimiz yok.''

Bakan Başesgioğlu, ilk genel kuruldan bu genel kurula kadar geçen sürede alınan yola bakınca gurur duyduğunu belirterek, ''Futbol siyasetten daha acımasızmış. Sizden temennim burada iç çekişmelere mahal vermeden, bir genel kurul gerçekleştirmenizdir. Artık Kulüpler Yasası'na ihtiyacımız vardır. Bu dernekler yasasıyla kulüpler yönetilemez'' diye konuştu.

Ulusoy: "Kararı hukukçular verecek"

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, bugün toplanan genel kurulun ''olağanüstü'' olması gerektiğini belirterek, hukuki bir hata yapıldığını savundu. 
Başkan Ulusoy, İstanbul Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı ''ihtiyati tedbir'' kurulunun isteğiyle yapılan genel kurulun, olağanüstü olması gerektiğini ifade ederek, ''Olağanüstü genel kurulda gündeme madde ekleyemeyeceklerini bildiklerini için, genel kurulu 'olağan' topladılar. Böyle şey olmaz. Bu genel kurul olağanüstüdür. Futbol Federasyonu'nun olağan genel kurul tarihleri bellidir. Yılda bir kez olağan mali genel kurul toplanır, 4 yılda bir de başkanlık seçimi yapılır'' diye konuştu.

Genel Kurul'un kararıyla ilgili olarak hukuk yoluna gitmeyeceğini söyleyen Başkan Ulusoy, "Ancak gidenlere de saygı duyacağım. Nasıl ki bu Genel Kurul'u mahkeme yoluyla toplayanlara saygı duyduysak, onlara da saygı duymak zorundayız. Bundan sonra kararı hukukçular verecek" ifadelerini kullandı.

Futbol Federasyonu eski başkanlarının oy haklarının ellerinden alındığını vurgulayan Ulusoy, ''Bu nasıl bir mantıktır, anlamak mümkün değil. Bu federasyona bir günlük bile başkanlık yapan insanların burada bulunan genel kurul delegelerinden ne farkı var? Bana göre eski başkanlara büyük haksızlık yapıldı. Halim Çorbalı ağabeyimiz eski başkan olarak oy hakkı bulamadığı için Gençlerbirliği OFTAŞ Spor Kulübü'nden delege gösterilmiş. Gerçekten çok yazık'' dedi.

''Avrupa Şampiyonasi'nda final oynayamazsak hesap sorarım''

Haluk Ulusoy, federasyon başkanlığına kendisinden sonra gelecek kişiye iki çift sözünün olacağını belirterek, ''Ona diyeceğim ki, şayet Avrupa Şampiyonası'nda final oynayamazsan, federasyona gelirim ve hesabını sorarım'' ifadesini kullandı.

2006 yılında tüm dünyada rezil olmuş, Dünya Şampiyonası'na gidememiş bir federasyon devraldıklarını savunan Ulusoy, şöyle devam etti: ''Hiç kimsenin hayal edemeyeceği, ummadığı bir başarıya imza attık. Bu ülkede kim derdi ki Norveç'in Avrupa şampiyonası'na gitmek için 1 puana ihtiyacı var ama gidemeyecek ve Türkiye gidecek. Herkes Norveç'in gideceğine inanıyordu. Bir tek ben milli takımımızın Avrupa Şampiyonası'na gideceğine inanıyordum. Gittik Norveç'i orada yendik, döndük burada Bosna Hersek'i yendik. Şimdi ben bir hedef koymuştum. Bu hedef, şampiyonaya katılmak değildi. Final oynayacağımızı söylüyordum. Şimdi ben burada duracaksam, Allah nasip ederse, 'o finali oynayacağız' diyorum. Federasyonu şu şekilde ele geçirmek isteyen, federasyonun başına oturacak adama şimdiden söyleyeyim, diyeceğim iki çift laf var. 'Avrupa Şampiyonası'nda finali oynayamazsan federasyona gelirim ve bunun hesabını sorarım' diye kendisine söyleyeceğim.''

Türk futbolunun teknik kadrosuyla, halkıyla, futbolcusuyla bir sinerji oluşturduğunu ve kendisine inandığını vurgulayan Ulusoy, ''Bu sinerjiyi bozmaya kimin ne hakkı var?'' dedi.

''Nedir bu acele, haziran ayında mali genel kurulumuz var. İstemiyorsanız kutsal emanetinizi teslim eder gideriz, istiyorsanız devam ederiz. Bu kadar basit'' diye konuşan Ulusoy, sözlerini şöyle tamamladı: ''Benden sonra koltuğa oturacak adam, Avrupa Şampiyonası'nın neyini hak etmiş, neresinde olmuş da gelip oturacak. Belki de federasyonun yerini bilmeyen bir adamı federasyon başkanı olarak göreceğiz. Bakalım benden sonra kim icazet alıp başkan olacak.''

Genel Kurul 14-15 Şubat tarihlerinde seçim kararı aldı

Futbol Federasyonu (TFF) Genel Kurul toplantısında, FIFA'nın isteği üzerine, divan kurulu tarafından gündemden çıkarılan, federasyon başkan, yönetim kurulu ile denetim kurulu seçimlerinin yenilenmesi ve oylama şeklinin belirlenmesine ilişkin 7. madde, genel kurulda oylanarak, oybirliğiyle yeniden gündeme alındı.

TFF Genel Kurulu'nda, ilk olarak konuşma yapan FIFA Onursal Asbaşkanı David Will'in önerisi üzerine, 7. madde gündemden çıkarıldı. Fakat daha sonra genel kurul delegelerinden 229'unun imzasıyla verilen önerge, genel kurulun onayına sunuldu. Federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulu seçimlerinin yenilenmesiyle oylama şeklinin belirlenmesine ilişkin 7. madde genel kurulun onayına sunuldu ve oybirliğiyle tekrar gündeme alınması kabul edildi. Oylamaya katılan 241 delegeden 192'si 14-15 Şubat tarihlerinde seçimli olağanüstü genel kurul toplanmasından yana oy kullandı. 48 delegenin seçime 'hayır' dediği oylamada, 1 oy de geçersiz sayıldı. Oylama sonuçlarına göre Futbol Federasyonu delegeleri, 14-15 Şubat tarihlerinde, federasyon başkanı, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerini seçmek üzere yeniden sandık başına gidecek.

Bu arada FIFA Onursal Asbaşkanı David Will tarafından gündeme getirilen çalışma grubu için, 85 imzalı önerge verildi. Delegeler, çalışma grubu için, Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfü Arıboğan, Yönetim Kurulu Eski Üyesi Süheyl Önen, Galatasaray Kulübü delegesi Mehmet Helvacı, Bursaspor Kulübü delegesi Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu Üyesi Emre Koçak ve Kulüpler Birliği Genel Sekreteri Yunus Egemenoğlu isimlerini önerdi. Önerge yapılan oylamada kabul edildi.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik: "Eğer şahsi fikrim sorulursa deneyimlerime göre bu genel kurul olağanüstü"

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ''Eğer şahsi fikrim sorulursa, deneyimlerime göre bu genel kurul olağanüstü'' dedi. Genel kurul toplantısının ardından gazetecilerle sohbet eden UEFA Asbaşkanı Erzik, genel kurulun olağan olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine, ''Eğer benim şahsi fikrim sorulursa deneyimlerime göre bu genel kurul olağanüstü'' yorumunu yaptı.

FIFA ve UEFA gözlemcilerinin genel kurula gelmesinin üzüntü verici olduğunu da belirten Erzik, ''Gönül isterdi ki böyle olmasın. Ancak mahkeme kararıyla genel kurula gidildiği için böyle bir durum oluştu'' diye konuştu.

Erzik, son günlerde kendisinin adının başkanlık için geçmesiyle ilgili olarak da, ''Bugüne kadar ben böyle bir şey açıklamadım. Benim dışımda ortaya atılan söylentiler var'' ifadelerini kullandı.


Kaynak: Anadolu Ajansı