TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
TFF » Haberler » Diğer Haberler » Haberler
Sporda Doping Dünya Konferansı Madrid'de gerçekleştirildi 29.11.2007
Sporda Doping Dünya Konferansı Madridde gerçekleştirildi

2007 Sporda Doping Dünya Konferansı (WADA 2007), 15-17 Kasım tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirildi. WADA tarafından düzenlenen  ve ilki Şubat 1999'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Lozan'da, ikincisi ise WADA tarafından 2003 yılında Kopenhag'da düzenlen ve bu defa üçüncü Madrid'de konferanslara, Türkiye'den üst düzeyde katılım oldu. Konferansa, Türkiye Olimpiyat Komitesi başkanı Togay Bayatlı ve Ulusal Anti Doping Organizasyonu başkanı sıfatı ile Türkiye Futbol Federasyonu Dopingle  Mücadele Kurulu Başkanı Prof.Dr.Turgay Atasü olmak üzere Türkiye Akredite Doping Kontrol Laboratuvarı direktörü Prof. Dr.Nursabah Elif Başçı, GSGM sağlık dair başkanı Sultan Seyhan, TFF Dopingle Mücadele Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ahmet Araman, Prof. Dr. Rüştü Güner, kurul koordinatörü Dr.Eren Eroğlu ve Türkiye Basketbol Federasyonu sağlık kurulundan Dr.İlker Yücesir katıldı.

Konferansların gelişimi ve alınan kararlar

1999 yılında Lozan'da düzenlenen ilk toplantıda bir araya gelen spor dünyası ve devlet temsilcileri, dopingle mücadelede başarı yolunun ortak davranış biçimi belirlemekten, dünya ölçeğinde koordinasyondan, spor ve devlet organlarının işbirliğinden geçtiğini görmüşler ve bunun bağımsız bir kurum tarafından yürütülmesi kararını almış ve böylece Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) kurulmuştu.

Dört yıl sonra Kopenhag'da ise başka bir kritik adım atılmış, tüm kural ve uygulamaları bir disiplin altında toplayan "Dünya Dopingle Mücadele Kodu" kabul edilmişti. 1 Ocak 2004 tarihinde  resmen yürürlüğe giren Kod, spor ruhunu ve sporcuların sağlığını korumak üzere dopingle mücadelede adil, etkili ve pratik bir araç olarak kendini gösterdi.

Madrid Kararları

Fakat uygulamada belirlenen küçük aksaklıklar ve gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar Kod'un gözden geçirilmesi ve yenilenmesi gerekliliğini geçtiğimiz zaman içerisinde ortaya koydu. Bundan 18 ay önce başlayan çalışmalar sonucu bir taslak hazırlandı ve  katılımcılar tarafından değerlendirilmek üzere Madrid'e getirildi. Tüm dünyadan hükümet temsilcileri, dünya spor federasyonları, ulusal Olimpiyat komiteleri, sporcular ve ulusal dopingle mücadele kurumları 1000'den fazla delege ve gözlemci ile bu konferansa katılıp taslak üzerinde görüşlerini belirtti. Eklemeler ve revizyonlar ile 50 sayfadan 75 sayfaya çıkarılan yeni Kod 2008 başında yürürlüğe girmek üzere yayınlandı.

Konferansın sonuç bildirgesinde özellikle tedavi amacı gütmeyen ilaçların toplumda daha yaygın kullanılmasından ve bunların gençlerin sağlığı üzerine yarattığı olumsuz etkilerden duyulan endişe vurgulandı. Sporcuların sağlıklı toplum için model oldukları ve hakça bir karşılaşma için spordan dopingin gerektiği herkesçe bir kez daha belirtildi.

Hükümetlerin, Olimpik hareketin ve spor dünyasının güçlerini birleştirerek bir uyum içerisinde dopinge karşı verilen mücadeleyi daha da yoğunlaştırılması gerektiği kararına varıldı.

Madrid konferansında ayrıca, kurulduğundan bu yana WADA başkanı olarak görev yapan ve görev süresi dolan Richard Pound'un yerine bu göreve Avustralya eski ekonomi bakanı John Fahey seçildi.