TR
EN
E- Bülten

Dev proje hayata geçti: 16 milyon genç futbolla buluşuyor 15.01.2009
Dev proje hayata geçti: 16 milyon genç futbolla buluşuyor
Geri
İleri

Türkiye Futbol Oynuyor projesi çerçevesinde, 7-15 yaşlarındaki 16 milyon gence futbol oynama olanağı sağlayacak olan ve okul futbolunun geliştirilip yaygınlaştırılmasını amaçlayan protokol Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener tarafından bugün Ankara'da Beşevler'deki Başöğretmen Salonu'nda imzaladı.

Milli Eğitim Bakan Çelik, ''Sadece futbolun heyecanını duyan değil, sporun enerjisini içinde yaşayan bir gençlik istiyoruz'' dedi. Bakan Çelik, törende yaptığı konuşmada, ilk ve ortaöğretimde 15 milyon öğrencisi bulunan Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu anımsatarak, böyle bir ülkede sporun önemine dikkati çekti. ''Bize hem beyni hem de bedeni iyi çalışan bir gençlik lazım'' diyen Çelik, okuldaki başarının yeterli olmadığını, sosyal yaşamda da başarı gerektiğini vurguladı. Çelik, ''Sporseverlik dendiğinde çığırtkanlık yapan insanlar akla geliyor. Bizde futbolun çok meraklısı, hastası var. Zaman zaman dikkat ediyorum, adam 15 bira devirmiş, gol atılıyor, heyecanından havaya fırlayacak ama fırlayamıyor. Bunlar kendisini, futbolsever sanıyor. Sadece futbolun heyecanını duyan değil, sporun enerjisini içinde yaşayan bir gençlik istiyoruz'' diye konuştu.

Spor altyapısının yeterli olmadığını ancak bakanlık olarak mesafe kat ettiklerini anlatan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 11 bin 577 çok amaçlı salon bulunduğunu söyledi. Çelik, Futbol Federasyonunun sahip olduğu potansiyelin, altyapı eksikliği olan bölgelerde kullanılması halinde Türkiye'nin futbolda ihracatçı ülke haline geleceğini ifade etti.

Çocuklara küçük yaştan itibaren spor eğitiminin verilmesinin önemine değinen Çelik, bu amaçla açtıkları spor liselerinin sayısının 30'a yaklaştığını bildirdi. Bilim-sanat merkezlerinin sayısının 50'ye çıktığını belirten Çelik, ilk ve ortaöğretimde bilim ve sanat alanında başarılı öğrencilerin, bu merkezlerde ekstra eğitime tabi tutulduklarını anlattı. Spor için buna benzer bir uygulama yapacaklarını kaydeden Çelik, ilkokuldan itibaren spora yatkın öğrencileri tespit edeceklerini ve spor liselerine yönlendireceklerini kaydetti.

Bakan Çelik, beden eğitimi derslerinin artırılması talebine değinirken, ''Beden eğitimi ders saatini birden 2'ye, 2 saatten 3'e, 4'e, 5'e çıkarın, yine derde deva olmaz. Çünkü beden eğitimi dersi, formeldir ve not için yapılır. Bu iş amatör bir ruh gerektirir. Okul dışında bu işe özel önem verilmezse, altyapıyla donatılmazsa kesinlikle sonuç almamız mümkün değildir'' dedi.


BAŞESGİOĞLU: ''TEK BİR AMACIMIZ VAR, İSTİKBALİMİZİ EMANET EDECEĞİMİZ GENÇLERİMİZİ NİTELİKLİ YETİŞTİRMEK''

Devlet Bakanı Başesgioğlu, törende yaptığı konuşmada, ''Tek bir amacımız var, istikbalimizi emanet edeceğimiz gençleri nitelikli yetiştirmek'' dedi. Çocukları donanımlı, sağlam ve hayata karşı dirençli hale getirmek gerektiğini kaydeden Başesgioğlu, ''Bu amaçları gerçekleştirmek için ortaya koyduğumuz projenin gerçekleştirilmesi için de sporda mutlaka koordinasyona ihtiyaç var. Çok zengin bir ülke değiliz. Tek kuruşu bile en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Güç birliği yapmamız lazım'' diye konuştu.

MEB ve GSGM'nin tüm imkan ve kaynaklarını tek bakanlık olarak birleştirip kullanacağını anlatan Bakan Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Protokole güzel sözler yazmak yeterli olmuyor. Mesele savaşmak, icraat yapmak, yürümek, meydan okumak. Bunu yapacak gücümüz var. Eğitilmeyi bekleyen gençlerimiz var. Nüfus bilimciler bizi uyarıyor. 30-35 yıl sonra genç nüfusun tükeneceğini söylüyorlar. Bu fırsatı değerlendiremezsek, geri dönüşü olmayacak. Bunun için de en büyük kaynak okullarımız.''

ÖZGENER: ''BU PROJEYLE OKUL FUTBOLUNUN, FUTBOLUN GELİŞİMİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ''

Protokolde söz alan TFF Başkanı Mahmut Özgener, bu projeyle okul futbolunun, futbolun gelişiminin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi.

Artık 30 yıl önceki gibi okullarda futbolun yasaklandığı, tesis bulunamadığı zamanların geride kaldığını anlatan Özgener, ''Ancak yine de gelinen durum 70 milyonluk Türkiye'ye yakışmıyor. 7-15 yaş arası 16 milyon gence futbol oynatmak istiyoruz'' dedi.

Bu yolda engellerle olduğu kadar destek verenlerle de karşılaştıklarını kaydeden Özgener, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin projesi olan "Türkiye Futbolu Kucaklıyor"un hayata geçirilmesinde sayın Murat Başesgioğlu'nun, sayın Hüseyin Çelik'in ve bakanlıklarının eşsiz katkıları oldu. Her iki bakanımız da projenin ilk gününden itibaren bizim kadar sahiplenerek samimi bir işbirliği çabasında oldular.

Gördüğümüz bu arzu bizi daha da kamçıladı ve projeyi hayata geçirme hazırlıklarını azami sürede tamamladık

Milli Eğitim Bakanlığı ve GSGM, "Türkiye Futbolu Kucaklıyor" projesinin ana ve temel ortağı konumundalar. Her iki kurum ile ayrı ayrı imzalayacağımız protokoller ile okullara yönelik futbol geliştirme program ve faaliyetlerinde kendileri ile işbirliği yapacağız.

Bu protokoller ile okul futbolunun gelişmesinin önündeki bazı engelleri kaldıracağız. Amacımız kız-erkek ayrımı yapmadan daha fazla öğrenciye daha fazla müsabaka yaptırmak.
 
Avrupa'da futbol ekonomisi ve sponsorluk gelirleri konusunda altıncı olan Türkiye'nin futbolcu yetiştirme ve lisanslı futbolcu sayısında da ilk 5'te yer alması gerekiyor.

Bugün nüfusu bizim yarımız kadar olan Arjantin'in çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere tam 1535 futbolcusu yurtdışında profesyonel futbol oynuyor.

Bizim topraklarımızda bu örnekten daha büyük bir potansiyel mevcut. Ancak bu zenginlik şimdiye kadar işlenmemiş bir maden idi. Bu potansiyel hedefleri belirlenmiş bir proje ile gün ışığına çıkamamıştı.

Birçok ayağı olan Türkiye Futbolu Kucaklıyor projesi ile futbolda devrim yapacağız. Futbolda ithalatçılıktan ihracatçılığa geçeceğiz. Bu projeyi adım adım ve en önemlisi sabır ile gerçekleştireceğiz. 

Türk futbolu kalıcı başarılar elde etmek istiyorsa bu projeye sabretmeli, kaynak ayırmalıdır. TFF olarak bizler küçük küçük birçok projeyi desteklemek yerine tek ama etkili, geniş kapsamlı bir başlık yaratmak yolunu seçtik.

Bu kapsamda tesisleri için gençlik spor müdürlüğü ve belediyeler ile; okullarımız için milli eğitim bakanlığı ile altyapı tecrübeleri ve sporcu kaynağından dolayı da kulüplerimiz ile işbirliği içine girdik.

Projenin üç önemli ayağı mevcut.
• Futbol akademileri yoluyla elit sporcu yetiştireceğiz
• Doğu ve Güneydoğu'da stadı olmayan ilçelerde suni çimli tesisler yapacağız
• MEB ile imzalayacağımız "Okul Futbolunun Yaygınlaştırılmasına Dair İşbirliği" protokolü ve GSGM tarafından bizlere devredilecek mini sahaların 7-15 yaş kullanımına açılımı gerçekleştirilecek.

Tamamı yaklaşık 20 milyon Euro olan bu projenin büyük bir kısmı Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak. Geri kalanı da Türkiye Futbol Federasyonu tarafından karşılanacak.

Bu protokol sadece okul futbolu ile de sınırlı değil. Okul futbolu periyodunun dışında kalan zamanlarda, bu gençlerimize "Herkes İçin Futbol Birlikleri" takımları içinde futbol oynatmaya devam edeceğiz.

Potansiyel olarak tüm ilk ve orta öğretim okullarında birer adet HİF Kulübü kurma şansımız olacak.

Diğer bir amacımız da her okulda en az bir öğretmeni futbol antrenörü olarak eğitmek. Bu eğitmenler aynı zamanda sistemin için de gönüllü futbolcu keşfeden olarak elit sporcu yetişmesine katkıda bulunacak."

TERİM: "FUTBOL TOPUNU OKULLARA SOKMAK NİYETİNDEYİZ"

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ise TFF Eğitim Dairesiyle birlikte Türkiye'de bulunan önemli potansiyeli futbol adına kullanmak için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ''Bir şekilde futbol topunu okullara sokmak niyetindeyiz'' dedi.

Bir sporcunun ülkeye faydalı olması için ille de yıldız olması gerekmediğini belirten Terim, ''Türkiye'de bulunan önemli potansiyeli futbola nasıl aktarabileceğimizi düşünüyoruz. Çocuklarımızın hem okuyan hem de iyi futbol oynayan bireyler olmasını istiyoruz. Bu amaçla hazırlanan bu projenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Okul Futbolu Protokol Töreni (Kaynak: A.A.)
Geri
İleri